UA - Vaccinopolis

Unieke, academische fase één CHIM-proefeenheid voor het testen van nieuwe vaccins

Locatie
Edegem
Ontwerp
2020
Bouwperiode
2021 - 2022
Oppervlakte
8 000,00 m²
Kostprijs
€ 22 000 000,00
Ontwerppartners

Proof of the sum - Exilab

Op vrijdag 25 maart 2022 opende Vaccinopolis de deuren na een uiterst korte ontwerp- en bouwperiode. Het bouwteam IMM/Unity werd door UAntwerpen pas in augustus 2020 geselecteerd om het project te realiseren binnen een zeer strikte planning. In het unieke vaccinonderzoekscentrum op Campus Drie Eiken zullen vaccins tegen allerhande ziekteverwekkers worden uitgetest en verbeterd, wat de strijd tegen nieuwe én bestaande ziektes versnelt. 

Abstract Architecten maakte deel uit van het ontwerpteam binnen IMM/Unity. Samen met de ontwerppartners Proof of the sum en Exilab werd in de wedstrijdfase het concept voor het gebouw ontworpen. Het algemene gebouwontwerp is van de hand van Proof of the sum, Abstract ontwierp hierin het laboratoriumgedeelte en stond ook in voor de aanvraag van de omgevingsvergunning ( bouw- en milieuluik). Door een goede voorbereiding en mede dankzij de medewerking van provincie en adviesverlenende instanties werd de vergunning verleend in een termijn van slechts 58 dagen.

(Zie ook: Corona kleurde heel 2020 - Omgevingsvergunningen Jaarverslag 2020 (provincieantwerpen.be))

Het volledige traject van ontwerp t.e.m. detailengineering werd binnen 6 maanden afgerond zodat de werken einde 2020 opgestart werden. De oplevering van het gebouw was eind Q2 2022.

Vaccinopolis betreft een unieke, academische fase één CHIM-proefeenheid voor het testen van nieuwe vaccins. Hierbij vormen de klinische studie eenheid (‘Clinical Trial Unit’) en het laboratorium de twee sleutelfuncties, aangevuld met de nodige logistieke, operationele en administratieve functies.

Op maaiveld bevinden zich, zichtbaar vanaf de Drie Eikenstraat, de inkom en publieke vergaderfuncties aan de westzijde van het gebouw. De oostzijde bevat een gesloten volume met alle logistieke functies, technische ruimte voor het BSL3-laboratorium, noodstroom en de aansluitingen voor gassen, elektra, etc. Tussen beide zones bevinden zich de parkings voor auto’s en fietsen. 

De eerste verdieping huisvest zowel polyklinische onderzoekruimtes, de kantoren voor de staf als de BSL2- en BSL3-laboratoria. 

Op de tweede en derde verdieping bevindt zich de eigenlijke clinical trial unit, bestaande uit 30 patiëntenkamers en een dagverblijf, waarin deelnemers aan het onderzoek gedurende meerdere dagen verblijven. Op de tweede verdieping bevinden zich ook een groot gedeelte van de luchtbehandelingsinstallaties, elektra-ruimtes en de warmtepompen.

Abstract stond bij het ontwerp in voor het bewaken van brand- en bioveiligheidsprincipes en verzorgde gedurende de bouwperiode de technische opvolging van de bouwkundige werken.

(photography: Abstract Architecten & Marcel van der Burg)

Abstract Architecten ondersteunt uw project van eerste idee tot indienstname

Wij begeleiden onze klanten vanaf haalbaarheidsstudie tot en met commissioning.

Wij houden rekening met uw eisen: esthetisch, budgettair, energetisch, …

Van ontwerp tot oplevering en commissioning staan wij in voor de coördinatie van alle partijen.